نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار گروه پزشکی اجتماعی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد
2 استادیار گروه پزشکی اجتماعی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
3 دستیار گروه پزشکی اجتماعی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
4 دانشجوی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد
چکیده
کلیدواژهها
استفاده از اینترنت در تمام دنیا به طور باور نکردنی در حال افزایش است به طوری که درسال 2002 حدود 665 میلیون کاربر اینترنت در سراسر دنیا وجود داشته است. در ایران نیز تعداد کاربران اینترنت بین سالهای 2000 تا 2006، 3100 درصد افزایش داشته و تا کنون به بیش از 5/11 میلیون نفر رسیده است (1). این امر با وجود قابلیتها و مزایای فراوان، مشکلات جدی بسیاری از جمله ارایهی مطالب و تصاویر ناهنجار، محرمانه نماندن اطلاعات و اعتیاد به اینترنت را موجب شده است (2). یانگ[1] معتقد است که واژهی معتاد برای کاربران اینترنت هم کاربرد دارد زیرا علایم اعتیاد به اینترنت مشابه اعتیاد به سیگار، الکل و مواد مخدر میباشد (3،4). در مورد اعتیاد به اینترنت مانند سایر اعتیادها نکتهی اساسی، وابستگی است که شامل مواردی همچون تحمل[2]، سندرم ترک[3]، عدم کنترل در استفاده و استفادههای تکانهای[4] است (5،6).
با وجود این که شیوع حقیقی اعتیاد به اینترنت نامشخص است، یانگ شیوع آن را در حدود 5 تا10 درصد کاربران اینترنت در دنیا تخمین زده است (3،7). در مطالعاتی که در آمریکا، نروژ، چین، کره جنوبی و یونان انجام گرفته، شیوع اعتیاد اینترنتی بین 7/0 تا 5/13درصد گزارش شده است
(14-8). درگاهی و رضوی در مطالعهای تحت عنوان اعتیاد به اینترنت و عوامل موثر بر آن در ساکنان منطقهی 2 غرب تهران با بررسی 732 نفر در سنین 15 تا 39 سال، شیوع اعتیاد اینترنتی را در بین این افراد 30 درصد بر آورد کردند که در تمام موارد نیز درجات مختلفی از اختلال در رفتارهای روانیاجتماعی مانند احساس بیگانگی از خود، احساس ضعف و ناتوانی در انجام امور، رفتار ناهنجار اجتماعی، اجتماعگریزی، درونگرایی و رفتار احساسی را از خود نشان دادند (15). علوی و همکاران در مطالعهای که در سال 1387 بر روی 400 نفر از دانشجویان دانشگاه اصفهان انجام دادند، شیوع اعتیاد اینترنتی را 4/18 درصد برآورد کردند (16). در مطالعهای دیگری که در سال تحصیلی 89-1388 بر روی 120 نفر از دانشجویان دانشگاه اصفهان انجام گرفت، شیوع اعتیاد اینترنتی، 15درصد گزارش گردید و ارتباط معنیداری میان اعتیاد به اینترنت با اضطراب، افسردگی، خودبیمارانگاری، وسواس، حساسیت بین فردی و پرخاشگری دیده شد (1). حجم رو به رشد از تحقیقات صورت گرفته پیرامون اعتیاد اینترنتی، حکایت از آن دارد که اختلال مذکور، نوعی اختلال روانشناختیاجتماعی است که از مشخصههای آن، تحمل، علایم کنارهگیری، اختلالات عاطفی و ازهمگسیختگی روابط اجتماعی و عملکرد شغلی و تحصیلی است (1،19-17).
بر اساس آخرین ویرایش راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی[5] (DSM IV-TR)، اعتیاد اینترنتی هنوز به عنوان یک تشخیص با ملاکهای مستقل مطرح نشده و در بسیاری از تحقیقات، برای تشخیص آن از ملاکهای وابستگی به مواد، قماربازی بیمارگونه و اختلال کنترل تکانه استفاده شده است (16،20).
تاکنون ابزار متعددی برای بررسی اعتیاد اینترنتی به وجود آمدهاند که در فرمها و اشکال مختلفی همچون کرایتریا، پرسشنامه و مقیاس با تعداد سئوالات متنوع از 6 تا 40 سئوال، طراحی شدهاند. از میان کرایتریاها میتوان به کرایتریای 6 آیتمی گریفیث[6] و کرایتریای 7 آیتمی گلدبرگ[7] اشاره کرد. از جمله پرسشنامهها نیز میتوان از پرسشنامهی اعتیاد اینترنتی یانگ[8] (IAT) و پرسشنامهی استفادهی بیمارگونه از اینترنت[9] (PIUQ) نام برد. مقیاس عمومی استفادهی بیمارگونه از اینترنت[10] (GPIUS) و مقیاس اعتیاد اینترنتی چن[11] (CIAS) نیز نمونههایی از مقیاسهای مورد استفاده جهت بررسی اعتیاد اینترنتی هستند (6،16،23-21). پرسشنامهی یانگ یکی از معروفترین و معتبرترین پرسشنامههای سنجش اعتیاد اینترنتی است که در کشورهای مختلف جهان از جمله فرانسه، ایتالیا، فنلاند و انگلستان، پس از اطمینان از روایی و پایایی آن مورد استفاده قرار گرفته و روایی و پایایی آن در ایران نیز تایید شده است (5،20،26-24). نسخهی اولیهی این پرسشنامه، ابعاد و زیرمقیاسهای مشخصی را معرفی نکرده است هر چند که محققان در مطالعات بعدی به بررسی ابعاد مختلف آن پرداختهاند (20). مقیاس اعتیاد اینترنتی چن، ابزار دیگری است که در سال 2003 توسط چن و همکاران در 26 آیتم و 5 محور اصلی به بررسی اعتیاد اینترنتی پرداخت (22). این پنج بعد به فقدان کنترل، علایم ترک، تحمل، مشکلات در روابط بین فردی و سلامت و مدیریت زمان اشاره دارند. از آن جا که مقیاس مذکور علاوه بر سنجش اعتیاد اینترنتی، با اشاره به جنبههای رفتاری و روانشناختی آن، امکان درک عمیقتری از این پدیده را فراهم مینماید، این پژوهش با هدف گسترش راههای شناخت و تحلیل اعتیاد اینترنتی در کشور، برای اولین بار اقدام به بررسی روایی و پایایی این پرسشنامه و مقایسهی آن با پرسشنامهی یانگ در ایران کرده است. همان طور که در مطالعات متعدد نوجوانان، جوانان و دانشجویان به عنوان گروههای پرخطر و مستعد ابتلا به اعتیاد اینترنتی معرفی شدهاند (1،2،15،27)، در این مطالعه بررسی بر روی گروه دانشجویان پزشکی صورت پذیرفته است. این گروه به عنوان یکی از مستعدترین گروههای دانشجویی کشور، از جمله گروههای پرخطر میباشند و به دلیل مدت طولانی تحصیل و دسترسی به آنان، میتوان با برنامهریزی به موقع و آگاهانه، مداخلات پیشگیرانه و کنترلی مناسب را در ایشان به خوبی طراحی و اجرا کرد و از سوی دیگر بیتوجهی به خطر بروز اعتیاد اینترنتی، میتواند با آسیبهای جدی در عملکرد فردی، اجتماعی و تحصیلی ایشان به عنوان یکی از سرمایه های ارزشمند ملی همراه گردد.
روشکار
این مطالعه از نوع توصیفیتحلیلیمقطعی بوده و جامعهی آماری آن را دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران (دانشگاه ایران سابق) در نیمسال اول سال تحصیلی 89-1388 تشکیل میدادند. نمونهگیری به روش در دسترس و از میان دانشجویان پزشکی که در مقاطع مختلف علوم پایه، فیزیوپاتولوژی، کارآموزی و کارورزی، تحت آموزش گروه پزشکی اجتماعی بودند انجام گرفت و در نهایت تعداد 214 نفراز دانشجویان متمایل به شرکت، وارد مطالعه شدند.
ابزارهای گردآوری اطلاعات:
الف) فرم جمعآوری دادههای جمعیتشناختی: شامل مواردی همچون سن، جنس و مدت زمان استفاده از اینترنت بود.
ب) پرسشنامهی سنجش اعتیاد اینترنتی یانگ (IAT): اولین بار با 8 سئوال در سال 1994 توسط کیمبرلی یانگ طراحی و سپس فرم تکمیل شدهی آن با 20 سئوال از سوی وی در سال 1998، ارایه گشت (6). این پرسشنامه مشتمل بر 20 سئوال بر مبنای مقیاس لیکرت پنج درجهای شامل هرگز، به ندرت، گاهی، اغلب و همیشه میباشد که به ترتیب نمرهی 0 تا 5 را به خود اختصاص میدهند.
دامنهی نمرات بین 20 تا100 و کسب نمرهی بالاتر، نشانهی وابستگی بیشتر به اینترنت است. نقطهی برش پیشنهادی این پرسشنامه در اکثر مطالعات انجام شده از جمله مطالعهی درگاهی و رضوی بر روی ساکنان منطقهی 2 غرب تهران، شامل طیف 20-49 طبیعی،50-79 در معرض خطر و نیازمند غربالگری، 80-100 وجود اعتیاد به اینترنت است، اما در مطالعهی علوی و همکاران بر روی دانشجویان دانشگاههای اصفهان، نقطهی برش 46 به دست آمده است، به ترتیبی که امتیاز بالاتر از 46، نشانگر وجود اعتیاد اینترنتی در فرد میباشد (20،15).
یانگ و همکاران اعتبار درونی این پرسشنامه را 92/0 برآورد کردند و اعتبار به روش بازآزمایی نیز معنیدار گزارش شده است (28،29). ویدیانتو و مکموران[12]، روایی صوری این پرسشنامه را بسیار بالا ذکر کردهاند.
همچنین از طریق تحلیل عوامل، شش عامل برجستگی، استفادهی بیش از حد، بیتوجهی به وظایف شغلی، فقدان کنترل، مشکلات اجتماعی و تاثیر بر عملکرد را به دست آوردند (3). علوی و همکاران در پژوهش خود همسانی درونی پرسشنامهی یانگ را برابر 88/0=α برآورد کردند (1).
ج)پرسشنامهی سنجش اعتیاد اینترنتی چن (CIAS): این پرسشنامه در سال 2003 توسط چن و همکاران در 26 آیتم و 5 محور اصلی به بررسی اعتیاد اینترنتی پرداخت (22). این 26 سئوال بر مبنای مقیاس لیکرت چهار درجهای شامل کاملا مخالف، تا حدودی مخالف، تا حدودی موافق وکاملا موافق است. دامنهی نمرات بین26 تا 104 بوده و کسب نمرهی بالاتر، نشانهی وابستگی بیشتر به اینترنت است (26-63 طبیعی، 67-64 در معرض خطر و نیازمند غربالگری، 68 -104 وجود اعتیاد به اینترنت). پنج بعد یا محور آن نیز به فقدان کنترل، علایم ترک، تحمل، مشکلات در روابط بین فردی و سلامت و مدیریت زمان اشاره دارند. در مطالعهی اصلی، آلفای کرونباخ پرسشنامه و محورهای پنجگانهی آن، مقادیری بین 79/0 تا 93/0 گزارش شده است (30).
در ابتدا پرسشنامهی CIAS توسط محقق به فارسی ترجمه شد و سپس یک فرد ماهر در زمینهی ترجمهی متون پزشکی، متن فارسی را مجددا به انگلیسی ترجمه نمود و دو متن انگلیسی با هم مقایسه و نقایص برطرف شد. سپس اصطلاحات فارسی متناسب در پرسشنامهی فارسی، اصلاح شده و مورد استفاده قرار گرفت. آنگاه پرسشنامه در اختیار 10 دانشجو به منظور بررسی قابل درک بودن سئوالات و مفاهیم قرار داده شد و پس از رفع ابهامات و تایید روایی ظاهری توسط سه نفر از متخصصین پزشکی اجتماعی، پرسشنامهی نهایی در اختیار دانشجویان گذاشته و از شرکتکنندگان درخواست گردید پرسشنامهها را با توجه به وضعیت استفاده از اینترنت در طی سه ماه گذشته، تکمیل نمایند. در نهایت با ورود دادهها به
نرمافزار SPSS ویرایش 15 بررسی و تحلیل انجام شد.
جهت بررسی روایی سازهای از روش تحلیل عاملی اکتشافی با چرخش واریماکس و روش روایی همگرایی با تکمیل
همزمان پرسشنامهی CIAS و پرسشنامهی IAT استفاده شد و پایایی پرسشنامه نیز با بررسی ثبات درونی و محاسبهی آلفای کرونباخ صورت پذیرفت.
جهت رعایت نکات اخلاقی پژوهش، پس از تایید طرح پژوهشی در معاونت پژوهشی دانشگاه تهران، در زمان اجرا نیز در مورد هدف پژوهش، توضیحات کامل به دانشجویان ارایه و علاوه بر استفاده از پرسشنامههای بدون نام، از جهت محرمانه ماندن اطلاعات نیز به آنان اطمینان داده شد و در نهایت پرسشنامه در اختیار دانشجویانی که مایل به شرکت در مطالعه بودند، قرار گرفت.
نتایج
میانگین سنی شرکتکنندگان در این مطالعه 23 سال با انحراف معیار 9/2سال بود. 3/67 درصد آنان زن و 7/32 درصد مرد بودند. حداقل زمان استفاده از اینترنت در شبانهروز، صفر و حداکثر 6 ساعت و میانگین و انحراف معیار آن به ترتیب 3/1 و 2/1 ساعت در شبانهروز بود.
ثبات درونی پرسشنامهی CIAS، نشانگر آلفای کرونباخ 93/0 بود که نشان میدهد تنها 7 درصد از واریانس نمرات کل پرسشنامه در اثر خطای اندازهگیری به دست آمده است.
همچنین تحلیلهای انجام گرفته نشان داد که در صورت حذف هر یک از 26 سئوال پرسشنامهی چن، ضریب آلفا بین 9214/0 و 9264/0 تغییر خواهد کرد. جدول 1 مقدار آلفای کرونباخ را برای هر یک از ابعاد پنجگانهی پرسشنامهی CIAS نشان میدهد.
جدول1- مقدار آلفای کرونباخ برای هر یک از ابعاد
پنجگانهی پرسشنامهی اعتیاد اینترنتی چن در
آزمونشوندگان دانشجوی پزشکی
ابعاد پرسشنامهی CIAS |
مقدار آلفای کرونباخ |
فقدان کنترل |
76/0 |
علایم ترک |
85/0 |
تحمل |
67/0 |
مشکلات در روابط بین فردی و سلامت |
83/0 |
مدیریت زمان |
69/0 |
در بررسی روایی همگرایی پرسشنامهی CIAS و همبستگی آن با پرسشنامهی IAT، 85/0= r با 001/0P< بود که بیانگر روایی همگرایی بالای پرسشنامه است. همچنین مقادیر r برای ابعاد پنجگانهی پرسشنامه شامل فقدان کنترل، علایم ترک، تحمل، مشکلات در روابط بین فردی و سلامت و مدیریت زمان به ترتیب عبارت از 76/0، 65/0، 65/0، 73/0 و 76/0 بودند.
در بررسی روایی سازهای پرسشنامهی چن از طریق تحلیل عاملی به روش چرخش واریماکس، 5 عامل به دست آمد که 3/61 درصد از کل واریانس را پوشش میدادند. برای بررسی مناسب بودن حجم نمونه و همبستگی مناسب بین سئوالات، جهت انجام تحلیل عاملی به ترتیب از آزمون KMO و Bartlett استفاده شد که 9/0=KMO بود و از آن جا که KMO بیشتر از 6/0 نشانگر کفایت حجم نمونه است میتوان با مقدار 9/0، به راحتی بار عاملی را اجرا کرد (16). از سوی دیگر نتیجهی آزمون بارتلت با مجذور خی 5/2511، درجهی آزادی 325 و 001/0P< بود که معنیدار بودن آزمون، نشانگر همبستگی مناسب بین سوالات برای انجام تحلیل عاملی بود.
مواردی که مقدار بار عاملی بیشتر از یک داشتند، به عنوان عامل پذیرفته شدند. جدول 2 نشانگر مقدار ویژه و واریانس توجیه شده توسط هر یک از عوامل پنجگانه میباشد.
جدول 2- مقدار ویژه و واریانس توجیه شده توسط هر یک از عوامل پنجگانهی پرسشنامهی اعتیاد اینترنتی چن در
آزمونشوندگان دانشجوی پزشکی
عوامل |
مقدار ویژه |
درصد واریانس توجیه شده |
درصد تراکمی واریانس توجیه شده |
1 |
02/10 |
58/38 |
58/38 |
2 |
13/2 |
19/8 |
77/46 |
3 |
44/1 |
55/5 |
32/52 |
4 |
25/1 |
80/4 |
12/57 |
5 |
09/1 |
21/4 |
33/61 |
همچنین رسم نمودار اسکری نیز نشانگر پیشنهاد پنج عامل در نمودار ارزشهای ویژه بود (نمودار 1).
11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 |
25 23 21 19 17 15 13 11 9 7 5 3 1 |
شماره مولفه |
نمودار 1- نمودار ارزشهای ویژه (نمودار اسکری) و الگوی
وزنهای عاملی پرسشنامهی اعتیاد اینترنتی چن در
آزمونشوندگان دانشجوی پزشکی
از آن جا که فرم چرخش نایافتهی ماتریس عاملی، ساختار معنیداری را به نمایش نمیگذاشت، از روش چرخش واریماکس استفاده شد و سئوالاتی که بار عاملی بیش از 3/0 داشتند، انتخاب شدند (جدول 3).
جدول 3- ماتریس عاملی چرخش یافتهی واریماکس پرسشنامهی اعتیاد اینترنتی چن در آزمونشوندگان دانشجوی پزشکی
سئوالات |
عامل اول |
عامل دوم |
عامل سوم |
عامل چهارم |
عامل پنجم |
1 |
455/0 |
319/0 |
|
|
450/0 |
2 |
727/0 |
|
|
|
|
3 |
488/0 |
|
539/0 |
|
|
4 |
726/0 |
|
|
|
|
5 |
607/- |
|
322/0 |
|
|
6 |
407/0 |
|
|
|
476/0 |
7 |
|
338/0 |
|
|
|
8 |
|
|
|
|
373/0 |
9 |
|
|
820/0 |
|
|
10 |
763/0 |
|
|
|
|
11 |
633/0 |
|
|
|
|
12 |
|
762/0 |
|
|
|
13 |
|
|
|
|
750/0 |
14 |
390/0 |
658/0 |
|
|
|
15 |
314/0 |
504/0 |
|
312/0 |
|
16 |
744/0 |
|
|
|
|
17 |
|
668/0 |
|
|
414/0 |
18 |
|
666/0 |
|
|
320/0 |
19 |
|
419/0 |
530/0 |
|
|
20 |
592/0 |
|
|
406/0 |
|
21 |
|
344/0 |
|
505/0 |
390/0 |
22 |
|
|
575/0 |
438/0 |
|
23 |
|
378/0 |
479/0 |
556/0 |
|
24 |
|
424/0 |
519/0 |
381/0 |
|
25 |
|
668/0 |
|
359/0 |
|
26 |
|
|
|
694/0 |
|
نتایج تحلیل عاملی به روش چرخش واریماکس نشان داد سئوالاتی که بیشترین همبستگی را با عامل یک دارند شامل سئوالات 20،16،11،10،5،4،2،1 هستند که عامل مربوط به علایم ترک را بیان میکنند، همچنین سئوالاتی که با عامل دوم یعنی مشکلات مربوط به روابط بین فردی و سلامت، همبستگی بالاتری دارند عبارتند از 12،14،15،17،18،25، سئوالات 3،9،19،22،24 بالاترین همبستگی را با عامل سوم یعنی تحمل، نشان دادند و سئوالات 26،7،8،21،23 با عامل چهارم یعنی مدیریت زمان، همبستگی بیشتری دارند. در نهایت سئوالات 6 و 13 بالاترین همبستگی را با عامل پنجم یعنی فقدان کنترل نشان دادند.
بر اساس پرسشنامهی CIAS، 7/95 درصد دانشجویان دچار اعتیاد اینترنتی نبودند اما 1 درصد در معرض خطر و 3/3 درصد نیز دچار اعتیاد اینترنتی بودند. جدول 4 یافتههای حاصل از مقایسه شیوع اعتیاد اینترنتی حاصل از سه نقطه برش متفاوت را در دو پرسشنامهی CIAS و IAT، نشان میدهد.
جدول 4- شیوع اعتیاد اینترنتی در دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 89-1388 با استفاده از سه نقطهی برش متفاوت در پرسشنامههای مقیاس اعتیاد اینترنتی چن (CIAS) و سنجش اعتیاد اینترنتی (IAT)
درصد در معرض خطر ابتلا یا مبتلا به اعتیاد اینترنتی |
درصد عدم ابتلا به اعتیاد اینترنتی |
پرسشنامه و نقطهی برش |
3/4 |
7/95 |
با نقطهی برش 63 CIAS |
2/9 |
3/90 |
با نقطهی برش 46 IAT |
3/6 |
7/93 |
با نقطهی برش 49 IAT |
بحث
در این مطالعه، پایایی پرسشنامهی CIAS به روش
محاسبهی آلفای کرونباخ نشانگر 93/0=α بود. همچنین در زیرمقیاسها نیز میزان آلفای کرونباخ بین 67/0 تا 85/0 بود. چن و همکاران نیز آلفای کرونباخ مقیاس و زیرمقیاسهای پرسشنامهی CIAS را در مطالعهی اولیه، بین 79/0 تا 93/0 برآورد کردند (22). مقدار آلفای کرونباخ این پرسشنامه در مطالعهی دیگری که توسط کو[13] و همکاران در سال 2005 انجام گرفت، 94/0 محاسبه گردید (31). بنابراین نتایج مطالعات، موید پایایی بالای این پرسشنامه میباشند.
ضریب همبستگی 85/0=r با 001/0P< میان دو
پرسشنامهیCIAS و IAT بیانگر روایی همگرایی مناسب این پرسشنامه است.
نتایج تحلیل عاملی اکتشافی به روش چرخش واریماکس نیز مانند مطالعهی چن و همکاران، 5 عامل اصلی را نشان میدهد که در مجموع 3/61 درصد از کل واریانس را تعیین میکنند و در این میان، عامل اول، بیشترین سهم را به خود اختصاص داده است (22). این مطالعه نشان داد که علایم ترک، مشکلات مربوط به روابط بین فردی و سلامت، ایجاد تحمل و مشکلات مدیریت زمان، ابعادی هستند که در کاربران به وضوح قابل افتراق میباشند و از این جهت شباهت زیادی میان سئوالات ابعاد مذکور با تحقیقات چن مشاهده میشود اما سئوالاتی که در پرسشنامهی چن تحت عنوان فقدان کنترل طبقهبندی
شدهاند، در این مطالعه در برخی موارد میان سایر ابعاد توزیع گشتهاند. به عنوان مثال در سئوال 20 آمده است که «زندگی من بدون اینترنت خالی از لذت خواهد بود». این سئوال در مطالعهی چن در بعد فقدان کنترل قرار گرفته است در حالی که در مطالعهی حاضر ارتباط بیشتری با علایم ترک نشان داده است و به لحاظ نظری نیز این سئوال بیشتر نشانگر احساس ناخوشآیند ناشی از عدم استفاده از اینترنت (علایم ترک) است تا فقدان کنترل در استفاده از اینترنت. از سوی دیگر سئوال 13 که بیان میدارد «پس از گشت و گذار شبانه در اینترنت احساس درد و سوزش در پشت یا دیگر ناراحتیهای جسمانی میکنم»، سئوالی است که با توجه به جوان بودن افراد در نمونهی مورد مطالعه ممکن است الزاما با استفادهی بیش از حد از اینترنت ایجاد نشود و در مطالعهی چن جزو مشکلات مرتبط با سلامت بوده که منطقی هم به نظر میرسد، اما در این مطالعه بیشترین ارتباط را با فقدان کنترل و پس از آن با مشکلات سلامت داشته (با بار عاملی 211/0) و نشان میدهد که با وجود احساس ناراحتی جسمانی، فرد قادر به کنترل خود و پایان دادن به استفاده از اینترنت نمیباشد. در نهایت، سئوال 6 که بیان میکند «مدت زمان بیشتری از آن چه میخواستم در اینترنت میمانم، در حالی که فقط قصد چک کردن داشتم»، در مطالعهی چن در گروه ایجاد تحمل دستهبندی شده اما این جا بیشترین همبستگی را به ترتیب با فقدان کنترل، مشکلات سلامت و ایجاد تحمل داشته است که به لحاظ نظری این گزینه بیشتر گویای عدم توانایی فرد در کنترل میزان استفاده است تا ایجاد تحمل؛ چرا که اشاره نشده که مدت زمان بیشتری نسبت به گذشته در اینترنت میماند بلکه مدت زمان بیشتر از آن چه قصد داشته در اینترنت مانده است. بنابراین
میتوان گفت جدای از سئوالات بعد فقدان کنترل که به واسطهی تفاوتهای فرهنگی از آن برداشتهای متفاوتی شده است، در سایر ابعاد شباهت بسیاری میان یافتههای مطالعهی حاضر با مطالعهی اصلی مشاهده میشود. از سوی دیگر بررسی سایر پرسشنامههای سنجش اعتیاد اینترنتی نیز موید وجود ابعاد مشابه در این اختلال میباشد.
چانگ و لاو[14] در بررسی پرسشنامهی یانگ به وجود سه عامل علایم ترک، مشکلات اجتماعی و اختلال عملکرد اشاره کردند (32). ویدیانتو و مکموران نیز از 6 عامل برجستگی، استفادهی بیش از حد، بیتوجهی به وظایف شغلی، فقدان کنترل، مشکلات اجتماعی و تاثیر بر عملکرد یاد کردند (3). مطالعهی علوی و همکاران نیز بیانگر 5 عامل مشکلات اجتماعی، تاثیر بر عملکرد، فقدان کنترل، استفادهی بیمارگونه از چتروم[15] و بیتوجهی به وظایف شغلی و تحصیلی بود (20). این یافتهها نشان میدهد که برخی ابعاد همچون استفادهی بیش از حد و بیمارگونه و مشکلات اجتماعی و اختلالات عملکردی از یافتههای مشترک میان مطالعات مختلف بوده و از اهمیت بالایی برخوردار هستند.
در این پژوهش بر اساس پرسشنامهی CIAS شیوع اعتیاد اینترنتی (شامل افراد در معرض خطر و مبتلا)، 3/4 درصد برآورد گردید که با مقادیر حاصل از پرسشنامهی یانگ متفاوت بود. این موضوع نشان میدهد که علاوه بر پایایی و روایی، نکتهی مهم دیگری که باید در استفاده از
پرسشنامههای ارزیابی اعتیاد اینترنتی به آن توجه شود، نقطهی برش مناسب است. تا کنون کرایتریای تشخیصی خاص اعتیاد اینترنتی در DSM، وارد نشده و در برخی مطالعات از شباهتهای موجود در کرایتریای قماربازی بیمارگونه به عنوان استاندارد طلایی برای تعیین نقطهی برش استفاده کردهاند. فقط در دو مطالعه، کرایتریای تشخیصی بالینی خاص اعتیاد اینترنتی جهت انجام مصاحبهی بالینی به عنوان استاندارد طلایی پیشنهاد شده است که هر دو توسط کو و همکاران یکی برای نوجوانان و دیگری برای دانشجویان، مورد استفاده قرار گرفته است که نقطهی برش 67 برای پرسشنامهی CIAS نیز از مطالعهی اخیر بر روی دانشجویان، حاصل شده است (30،31). این موضوع توجیهکنندهی تفاوت میان میزانهای شیوع ارزیابی شده
میباشد که بر اساس تفاوت در استاندارد طلایی و جامعهی پژوهش، نتایج متفاوتی خواهند داشت و توجه به این نکته در سیاستگذاریهای مرتبط اهمیت به سزایی دارد.
شرکتکنندگان در پژوهش حاضر دانشجویان پزشکی بودند که در مقاطع مختلف، در کلاسهای مرتبط با گروه پزشکی اجتماعی حضور داشتند و از آن جا که این حضور بر اساس برنامهی زمانبندی ارایه شده از سوی آموزش دانشگاه و بدون هیچ گونه کرایتریای انتخابی خاصی صورت میپذیرد و در پرسشنامه نیز از شرکتکنندگان خواسته شده است که با توجه به نحوهی استفاده از اینترنت در سه ماه اخیر به سئوالات پاسخ گویند، به نظر میرسد که نتایج مطالعه قابل تعمیم به سایر دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه تهران نیز باشد. با وجود این میتوان مطالعات تکمیلی را با استفاده از نمونهی تصادفی از کل جمعیت دانشجویی تحت پوشش هر دانشگاه و همچنین جمعیتهای دانشآموزی و عمومی انجام داد. همان طور که اشاره شد یک محدودیت مهم در این مطالعه، نبود یک استاندارد طلایی پذیرفته شده برای تعیین نقطهی برش مناسب این پرسشنامه بود که استفادهی کاربردی از نتایج ارزیابی را برای برنامهریزی جهت پیشگیری و کنترل اعتیاد اینترنتی، با مشکل مواجه میسازد. گر چه در این خصوص میتوان بر اساس نظر خبرگان، از ملاکهای مطرح شده در سایر مطالعات مشابه به عنوان جانشین استاندارد طلایی استفاده کرد اما تا زمانی که کرایتریای مورد توافق و پذیرفته شدهی DSM یا مرجع معتبر مشابه اعلام نگردد نمیتوان به توافق قطعی در این زمینه دست یافت.
نتیجهگیری
نتایج این مطالعه نشان داد که پرسشنامهی CIAS از پایایی و روایی بالایی جهت ارزیابی اعتیاد اینترنتی برخوردار است اما مشخص کردن نقطهی برش مناسب این پرسشنامه در جمعیت ایرانی نکتهی مهمی است که نیازمند مطالعات تکمیلی میباشد. استفاده از پرسشنامهی مذکور و سایر ابزارهای مشابه در شناسایی اعتیاد اینترنتی و ابعاد مختلف آن، راهکار مناسبی جهت برآورد وسعت و عوامل زمینهساز این اختلال میباشد که در پی آن میتوان با طراحی مداخلات مناسب از جمله آگاهی دادن به دانشجویان، خانوادهها و دستاندرکاران در زمینهی علایم و عواقب بروز اعتیاد اینترنتی و سعی در
جهتدهی صحیح استفاده از اینترنت در میان کاربران، به پیشگیری و کنترل موثر این اختلال پرداخت.
[1]Young
[2]Tolerance
[3]Withdrawal Syndrome
[4]Impulsive Use
[5]Diagnostic and Statistical Manual for Mental Disorder, Forth Edition-Text Revision
[6]Griffith
[7]Goldberg
[8] Young Internet Addiction Test
[9]Pathological Internet Use Questionnaire
[10]Generalized Pathological Internet Use Scale
[11]Chen Internet Addiction Scale
[12]Widyanto and McMurran
[13]Ko
[14]Chang and Law
[15]Chat Room