رابطه خودتنظیمی و اعتیاد به شبکه های اجتماعی: نقش واسطه‌ای تاب‌آوری تحصیلی و بهزیستی روان‌شنا‏ختی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 MA. in educational psychology, Department of Educational Psychology, Faculty of Psychology and Educational Sciences, Semnan University, Semnan, Iran.

2 Assistant professor, Department of Educational Psychology, Faculty of Psychology and Educational Sciences, Semnan University, Semnan, Iran.

3 Professor of educational psychology, Faculty of Psychology and Educational Sciences, Semnan University, Semnan, Iran.

10.22038/jfmh.2024.80660.3138

چکیده

مقدمه: این پژوهش با هدف پیش‌بینی اعتیاد به سایت‌های شبکه‌های اجتماعی (SNS) بر اساس خودتنظیمی، بررسی نقش‌های میانجی تاب‌آوری تحصیلی و بهزیستی روان‌شناختی انجام شده است.
مواد و روش‌ها: این مطالعه توصیفی- همبستگی با دانش‌آموزان پسر مقطع متوسطه شهر تربت حیدریه در سال تحصیلی 92-91 انجام شد. نمونه ای متشکل از 399 دانش آموز با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. شرکت کنندگان مقیاس اعتیاد به شبکه های اجتماعی (SNA)، پرسشنامه یادگیری خودتنظیمی، پرسشنامه تاب آوری تحصیلی، و پرسشنامه بهزیستی روانشناختی را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی و استنباطی شامل همبستگی و مدل سازی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که خودتنظیمی (23/0-=β، 01/0>P) و بهزیستی روان‌شناختی (19/0-=β، 03/0=P) به‌طور معنی‌دار و منفی اعتیاد به SNS را پیش‌بینی می‌کنند. با این حال، تاب‌آوری تحصیلی (04/0-β=، 60/0=P) به طور معنی‌داری اعتیاد به SNS را پیش‌بینی نمی‌کند و بنابراین، رابطه بین خود تنظیمی و اعتیاد به SNS را واسطه نمی‌کند. تاب‌آوری تحصیلی می‌تواند به طور غیرمستقیم اعتیاد به SNS را با تأثیرگذاری بر بهزیستی روان‌شناختی پیش‌بینی کند (09/0-=β، 09/0=P).
نتیجه‌گیری: یافته‌ها رابطه پیچیده‌ای را بین خودتنظیمی، تاب‌آوری تحصیلی، بهزیستی روان‌شناختی و اعتیاد به شبکه‌های اجتماعی نشان می‌دهد. این متغیرها باید در توسعه برنامه‌های عملی و پیشگیرانه با هدف مقابله با اعتیاد به شبکه‌های اجتماعی در نظر گرفته شوند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات