مقایسه اثربخشی درمان گروهی به روش درمان متمرکز بر شفقت (CFT ) با درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (Act) بر اجتناب تجربه‌ای بیماران متاهل مولتیپل اسکلروزیس نوع عودکننده و بهبود یابنده

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه مشاوره و علوم تربیتی، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران

2 گروه روانشناسی بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علو م پزشکی مشهد، مشهد، ایران

3 استادیار گروه علوم تربیتی، دانشگاه آزاد اسلامی، وا حد تربت جام

4 گروه پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

10.22038/jfmh.2025.81592.3148

چکیده

هدف: هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان گروهی به روش درمان متمرکز بر شفقت (CFT) با درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر اجتناب تجربه‌‌ای بیماران متاهل مولتیپل اسکلروزیس نوع عودکننده و بهبود یابنده بود.

مواد و روش: پژوهش حاضر کاربردی و از نوع نیمه‌آزمایشی، به صورت پیش آزمون، پس آزمون، با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه بیماران ام اس نوع عود کننده و بهبود یابنده‌ای هستند که در سال 1401 به مرکز جامع ام اس دانشگاه علوم پزشکی مشهد مراجعه کرده و دارای پرونده پزشکی می‌باشند. از میان جامعه آماری، با استفاده از روش نمونه‌گیری هدفمند و در دسترس و براساس نمره پرسشنامه پذیرش و تعهد بوند و همکاران (۲۰۱۱) در پیش‌آزمون 24 نفر از بیماران که دارای ملاک‌های ورود و خروج بودند، انتخاب شده و به طور تصادفی در 3 گروه 8 نفری جایگزین شدند که گروه A درمان گروهی به روش متمرکز بر شفقت، گروه B، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را دریافت کردند و گروه C، کنترل بود که درمانی دریافت نکرد. جهت تحلیل داده‌ها از تحلیل وارانس با اندازه‌گیری مکرر استفاده شد.

یافته‌ها: نتایج نشان داد که بین میانگین هر دو درمان متمرکز بر شفقت و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد نسبت به گروه کنترل، تفاوت معناداری وجود دارد، به عبارت دیگر هر دو روش به طور معناداری بر اجتناب تجربه‌ای موثر است (0.01p<).

نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد هر دو درمان متمرکز بر شفقت و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد مداخلاتی پایدار در جهت کاهش اجتناب تجربه‌ای می‌باشند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات