@article { author = {Husseini, Atiyeh Sadat and Jalali, Seyyed Mostafa}, title = {The study of the relationship between diet and depression in adults}, journal = {Journal of Fundamentals of Mental Health}, volume = {18}, number = {ویژه نامه سومین کنفرانس بین‌المللی روان‌شناسی و علوم تربیتی}, pages = {361-369}, year = {2016}, publisher = {Mashhad University of Medical Sciences}, issn = {1028-6918}, eissn = {1684-4300}, doi = {10.22038/jfmh.2016.7712}, abstract = {Introduction: Depression is a kind of common mental disorder and nutrition has a role in its prevention and treatment. In previous studies, a relationship was found between depression and intake of some nutrients and food but the results were contradictory and the reason of these contradictions was ignoring the diet. The purpose of this review study is to determine the relationship between the diet and depression.  Materials and Methods: By using the keywords (depression OR anxiety) AND (diet OR nutrition OR food) AND (pattern OR habit OR behavior in databases of (SID, Science Direct, PubMed, Scopus Elsevier). the number of 352 articles were obtained. After removing the repeated and unrelated articles, 19 articles that were published in the time period of 2009-2015 entered the study.  Results: From the all found studies, 4 studies were cross-sectional, 11 studies were cohort and 3 studies were case- control. In all these studies, diet was tested by food frequency questionnaire, 24 hour recall and food record. Also, depression was tested by CES-D (Centre For Epidemiologic Depression Scale) or diagnosis of doctors. In general, 2 types of diet were identified: healthy diet and unhealthy diet. Healthy diet is significantly associated with the reduction of depression while there was no relationship between unhealthy diet and depression.  Conclusion: The findings suggest that the receiving lots of fruit, vegetable, fish and cereal maybe associated with the reduction of depression. Although it seems that more accurate control and cohort studies are needed to confirm these findings.}, keywords = {Depression,Diets,Food groups}, title_fa = {بررسی رابطه الگوی غذایی و افسردگی در بزرگسالان}, abstract_fa = {مقدمه: افسردگی، نوعی اختلال شایع روانی است که تغذیه در بروز، پیشگیری و درمان آن نقش دارد. در مطالعات گذشته بین افسردگی و دریافت برخی مواد مغذی و غذاها رابطه پیدا شد ولی نتایج متناقض بودندکه علت این تناقضات، نادیده گرفتن الگوی رژیم غذایی افراد می‌باشد. هدف از انجام این مطالعه مروری تعیین رابطه الگوی غذایی و افسردگی می‌باشد. روش‌کار: با به کار بردن کلید واژه‌های(depression OR anxiety) AND (diet OR nutrition OR food) AND (pattern OR habit OR behavior) در بانک‌های اطلاعاتی(SID, Science Direct, PubMed , Scopus Elsevier)  تعداد 352 مقاله به دست آمد. پس از حذف مقالات تکراری و غیرمرتبط، تعداد 19 مقاله با متن کامل که در بازه زمانی بین سال‌های 2009-2015 منتشر شده بودند، به مطالعه ورود پیداکردند.  یافته‌ها: از کل مطالعات یافت شده 4 مطالعه مقطعی، 11 مطالعه کوهورت، 3 مطالعه مورد-شاهدی بودند. در تمام این مطالعات الگوی غذایی با پرسشنامه بسامد خوراک، یاد آمد 24 ساعته، ثبت غذایی و افسردگی توسط پرسشنامه معتبرCES-D  و یا تشخیص پزشک مورد سنجش قرار گرفته شده بود. در کل دو نوع الگوی غذایی شناسایی شد: الگوی غذایی سالم و الگوی غذایی ناسالم. الگوی رژیم سالم به طور معنی داری با کاهش خطر افسردگی همراه است  در حالی که بین الگوی غذای ناسالم و افسردگی ارتباطی دیده نشد. نتیجه‌گیری: بنا بر نتایج، دریافت بالای میوه، سبزی، ماهی و غلات کامل ممکن است با کاهش خطر افسردگی همراه باشد. اگر چه به نظر می‌رسد انجام مطالعات دقیق‌تر و بیشتری برای تایید این یافته‌ها نیاز است.}, keywords_fa = {الگوهای غذایی,بیماری افسردگی,گروه‌های غذایی}, url = {https://jfmh.mums.ac.ir/article_7712.html}, eprint = {https://jfmh.mums.ac.ir/article_7712_83aaed60fc4d491ec3a429b2015f80d1.pdf} }