@article { author = {Monajem, Arefeh and Monirpour, Nader and Mirza Hosseini, Hassan}, title = {Predicting pathological eating patterns based on the primary object-relations and ‎personality organization}, journal = {Journal of Fundamentals of Mental Health}, volume = {21}, number = {2}, pages = {71-80}, year = {2019}, publisher = {Mashhad University of Medical Sciences}, issn = {1028-6918}, eissn = {1684-4300}, doi = {10.22038/jfmh.2019.12407}, abstract = {Introduction: The present study was conducted to predict pathological eating patterns based on primary object relations and personality organization.  Materials and Methods: The statistical population of this descriptive-correlational study consisted of Bachelor and Master undergraduate students of Payame Noor University and Islamic Azad University of Qom who were studying in the second semester of the academic year 2016-2017. So, 888 students were selected using multi-stage cluster random sampling method. To collect data, Object Relations Inventory, Kernberg’s Inventory of Personality Organization and Garner's Eating Attitudes Test (EAT-26) were used. Data analysis conducted through multiple regression analysis.       Results: The primary object relations and personality organization explained 0.23 and 0.17 of the variance of the pathological eating patterns, respectively. The regression coefficient for the primary object relations in the dimensions of inadequacy and insecurity were β=0.29 and β=0.28 respectively. Regression coefficient for primary mental defenses, identity confusion and borderline personality disorder (BPD), with beta coefficients were 0.70, 0.16 and 0.18, respectively that they are predicted positively and suggest the pathological eating patterns at level of 0.01.   Conclusion: It is concluded that primary object relations and personality organization can predict pathological eating patterns.}, keywords = {Pathological eating patterns,Personality,Prediction}, title_fa = {پیش‌بینی الگوهای مرضی خوردن بر اساس روابط موضوعی اولیه و سازمان‌یافتگی شخصیت}, abstract_fa = {مقدمه: پژوهش حاضر با هدف پیش­بینی الگوهای مرضی خوردن بر اساس روابط موضوعی اولیه و سازمان­یافتگی شخصیت انجام شد.روش­کار: جامعه آماری این پژوهش توصیفی-همبستگی شامل دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد مشغول به تحصیل در نیمسال دوم سال تحصیلی 96-1395 دانشگاه پیام نور و آزاد اسلامی شهر قم بودند. تعداد 888 نفر از این دانشجویان با استفاده از نمونه­گیری تصادفی خوشه­ای چندمرحله­ای انتخاب گردیدند. به منظور جمع­آوری داده­ها از پرسش­نامه­های روابط موضوعی، سازمان­یافتگی شخصیت­ کرنبرگ و نگرش‌های خوردن گارنر بودند. تحلیل داده­ها با تحلیل رگرسیون چندگانه انجام شد.یافته­ها: روابط موضوعی اولیه 23/0 و سازمان­یافتگی شخصیت 17/0 از واریانس الگوی مرضی خوردن را تبیین می­کنند. ضریب­ رگرسیون مربوط به روابط­موضوعی ­اولیه در بعد بی­کفایتی و ناایمنی به ترتیب با ضرایب بتا (29/0 و 28/0 و­ ضریب رگرسیون مربوط به دفاع­های­ روانی نخستین، سردرگمی­ هویت و شخصیت ­مرزی به ترتیب با ضرایب بتای 70/0، 16/0 و 18/0 به صورت مثبت و در سطح 01/0 الگوی مرضی­خوردن را پیش­بینی می­کنند.نتیجه­گیری: بر اساس نتایج مطالعه حاضر، روابط موضوعی اولیه و سازمان­یافتگی شخصیت قادر به پیش­بینی الگوهای مرضی­خوردن می­باشند.}, keywords_fa = {الگوهای مرضی خوردن,پیش‌بینی,شخصیت}, url = {https://jfmh.mums.ac.ir/article_12407.html}, eprint = {https://jfmh.mums.ac.ir/article_12407_6801baa52b661601bb36c407f11aa9bb.pdf} }