@article { author = {manteghi, ali}, title = {Evaluating the effect of adding omega-3 fatty acids to antipsychotic regimen of schizophrenic patients on positive and negative symptoms}, journal = {Journal of Fundamentals of Mental Health}, volume = {9}, number = {36}, pages = {63-70}, year = {2007}, publisher = {Mashhad University of Medical Sciences}, issn = {1028-6918}, eissn = {1684-4300}, doi = {10.22038/jfmh.2007.1781}, abstract = {The recognition of omega-3 fatty acids and their multiple roles in cellular biology and neuronal functions, and also some hypotheses based on the role of this substance in pathogenesis and treatment of schizophrenia made us test the effects of omega-3 fatty acids on positive and negative symptoms of schizophrenia. Methods and Materials: This study is a double blind placebo-controlled clinical trial which was carried out on 106 schizophrenic inpatients in Mashhad Ebne-sina hospital in 1385-86. The diagnosis of schizophrenia was based on DSM-IV-TR criteria. Subjects were randomly divided into omega-3 and placebo groups. The omega-3 group received Risperidone up to 6mg/day (maximum dose) and 3gr/day of omega-3 for six weeks. The placebo group received Risperidone and placebo with the same doses during the same time. Positive and negative symptoms of patients were assessed by PANSS test in weeks 0, 3, 6, and the movement and pharmacological side effects by AIMS test in weeks 0, 6. Positive and negative symptoms of patients were compered in each group by Friedman test in weeks 0,3,6 and between two groups by T test. Results: Both groups had no significant differences in age, sex, education, duration of illness and the number of previous hospitalizations. There were no significant differences in scales of PANSS test in both groups in weeks 0, 3, 6. Conclusion: In this study, omega-3 fatty acids had no superiority to placebo in decreasing positive and negative symptoms of schizophrenia over six-week trial.}, keywords = {Omega-3 Fatty Acids,Positive symptoms,Negative symptoms,Schizophrenia}, title_fa = {بررسی تاثیرافزودن اسید های چرب امگا-3 به رژیم درمانی ضد جنون بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی بر علائم مثبت و منفی}, abstract_fa = {با شناخت اسیدهای چرب امگا-3 و نقش های متعدد آن در بیولوژی سلول و عملکرد نورون ها و از طرف دیگر فرضیه هایی مبنی بر نقش این مواد در پاتوژنز و درمان اسکیزوفرنی بر آن شدیم که در این کارآزمایی بالینی اثرات اسیدهای چرب امگا-3 را بر روی علائم مثبت و منفی بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی بررسی نمائیم. روش کار: این مطالعه یک کارآزمایی بالینی دوسوکور پلاسبو- کنترل می باشد که بر روی 106 بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی بستری در بیمارستان ابن سینای مشهد در سال 86-85 انجام شده است. بیماران با تشخیص اسکیزوفرنی ( براساس معیارهای DSM-IV-TR) به روش تصادفی ساده بین دو گروه امگا-3 و دارونما تقسیم شدند. گروه امگا-3 در طی مدت 6 هفته تحت درمان با ریسپریدون تا حداکثر 6 میلی گرم و 3 گرم امگا-3 و گروه دارونما در این مدت تحت درمان با دوزهای مشابه ریسپریدون و دارونما قرار داشتند. ارزیابی علائم مثبت و منفی بیماران با آزمون PANSS در هفته صفر، سه و شش و بررسی عوارض حرکتی و داروئی در هفته سه و شش با آزمون AIMS انجام شد. بررسی تغییرات آزمون PANSS در هفته های صفر، 3 و6 در هر دو گروه با آزمون آماری فریدمن 1 و مقایسه بین دو گروه با آزمون T انجام شد. نتایج : دو گروه (43 نفر در گروه امگا-3 و 44 نفر در گروه دارونما) از نظر سن، نسبت جنسی، تحصیلات، مدت ابتلا، تعداد بستری های قبلی تفاوت معنی داری نداشتند. نمرات مقیاس های تست PANSS در هفته صفر، سه و شش در بین دو گروه اختلاف معنی داری نداشت (05/0